مطالعه مفهومی چیه؟
احتمالا همتون شنیدین که میگن برای کنکور مفهومی بخونین. در این مقاله این مفهوم رو بیشتر باز میکنیم.
مطالعه دو بخش داره: کمیت و کیفیت
توی این مطلب با کمیت کاری نداریم، اما کیفیت موضوع بحث ما خواهد بود. کیفیت مطالعه یعنی از مطالبی که میخونیم، چقدرو میفهمیم و تو مغزمون ماندگار میشن. یکی از انواع مطالعه یا بهتر بگم یکی از روشهای یادگیری که کیفیت بالایی داره یادگیری مفهومی یا مطالعه مفهومیه.
تعریف مطالعه مفهومی :
آقای آزوبل تو نظریه یادگیری مفهومی مطالب رو به دو بخش تقسیم میکنه: مطالب معنیدار (مفهومی) و مطالب غیرمعنیدار
بخشی از نظریه: مطالب معنیدار مطالبی هستند که یادگیرنده میتواند بین آنها و مطالب دیگر نوعی رابطه منطقی برقرار سازد، مطالب معنیدار به صورت ذاتا قابلیت ارتباط با بقیه مطالب هستند و میتوان رابطه سازمانی بوجوو آورد و با نظم و ترتیب به حافظه سپرد و به آسانی بازیابی کرد و به یاد آورد چون نیاز با حفظ طوطی وار ندارند، در مقال مطالبی وجود دارند که ذاتا باید طوطی وار حفظ شوند و ایجاد ارتباط معنیدار بین آنها یا غیرممکن است یا به راحتی امکان پذیر نیست پس به ناچار باید مستقل از بقیه مواد و بهصورت طوطی وار حفظ شوند.
اگه نظریه بالا رو خوب متوجه نشدید ایرادی نداره چون قراره در ادامه با زبون ساده تر توضیحش بدم.
از این نظریه ما فقط باید دونکته مهم رو مدنظر قرار بدیم، اول اینکه همه مطالب و دروس رو نمیشه به صورت مفهومی خوند، دوم اینکه مفهومی خوندن روشها و راهکارهایی داره، هردو مورد رو قراره بررسی کنیم.
مطالب و دروسی که نمیشه به صورت مفهومی خوند :
توی رشته انسانی اکثر دروس رو میشه به صورت مفهومی خوند. فقط بخش هایی از اقتصاد، تاریخ ،جغرافی و تاریخ ادبیات علوم و فنون ادبی ناچاراً باید به صورت طوطی وار و با تکرار زیاد خونده شن. گرچه همین مطالب رو هم میشه با دستهبندی و سازمان دادن با دشواری کمتری به حافظه سپرد و بازیابی کرد، پس از این لحاظ تو رشتهی انسانی با مشکل زیادی مواجه نیستیم.
راهکارهایی برای مطالعه مفهومی داشتن :
همونطور که گفتم با کیفیت ترین مطالعه و یادگیری، مفهومیه. هرچقدر که یادگیری ما مفهومی تر باشه کیفیتش هم بالاتره، پس چندتا راهکار برای افزایش این کیفیت عنوان میکنم:
نوع یادگیری خودت رو بشناس
بعضی از افراد با خوندن بهتر یاد میگیرن بعضیا با شنیدن، بعضیا با هردو و… نوع یادگیری خودت رو بشناس و بر اساس اون عمل کن.
جدول بکش و مطالب رو مرتبط کن
تو درسایی مثل جامعه شناسی که اکثر درسا بههم دیگه مرتبطن، جدول بکش و مطالب رو سازماندهی کن.
توی عکس زیر یه مثال ساده آوردم براتون
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.