چطوری ساعت مطالعه ام رو زیاد کنم؟
زیاد دیدیم که داوطلبای کنکور از ساعت مطالعه شون ناراضین و به دنبال افزایش ساعت مطالعه اشون هستن. البته که منظور ساعت مطالعه مفیده. مثلاً ممکنه شخصی، دوازده ساعت از شبانه روز رو به درس خوندن در اتاق سپری کنه اما ساعت مطالعه مفیدش رو که حساب میکنه میبینه ۵ ساعت بیشتر درس نخونده. :/ که خب همینجا یه بحثی رو خیلی از ماها شنیدیم: کیفیت مهمه ، ساعت مطالعه که مهم نیست! منم منکر این موضوع نیستم چون قطعاً دو ساعت مطالعهی با کیفیت بهتر از پنج ساعت مطالعهی بی کیفیته. اما، دو ساعت مطالعه مفید و با کیفیت بهتره یا هفت ساعت مطالعه با کیفیت؟
قطعاً شخصی که هفت ساعت مطالعه ی با کیفیت داره در کنکور موفق تره، بحث ما هم همینه، بله دو ساعت مطالعه باکیفیت ممکنه خیلی بهتر از پنج ساعت مطالعهی بی کیفیت باشه اما برای رسیدن به یک رتبهی خوب هم کافی نیست و باید این میزان ساعت مطالعهی با کیفیت افزایش پیدا کنه.
در ادامه اول از همه میخوام به عوامل مخربی که باعث کاهش ساعت مطالعه میشند اشاره کنم و بعد میریم سراغ راهکارهایی برای افزایش ساعت مطالعه.
عوامل کاهش دهنده ساعت مطالعه
1. عدم برنامه ریزی یا برنامه ریزی غیر اصولی :
برخی از دانش آموزان برای مطالعه و درس خوندن برنامه ریزی نمیکنن و صبح که از خواب بیدار میشن تصمیم میگیرن که مثلاً فلان درس رو بخونن. در این حالت به دلیل سردرگمی و نداشتن نظم، ساعات زیادی رو هدر میدن. در بعضی موارد هم برنامه ریزی نادرسته که باعث این امر میشه. برای مثال در برنامهشون، درس ها رو به صورت بقچهای (خواندن کامل یک فصل چند درسه، یا چند درس از یک کتاب پشت سر هم) میخونن که این نوع برنامه ریزی به دلیل نداشتن تنوع در طول روز، بسیار خسته کننده است و داوطلب از درس دلسرد شده و تمایلی به خوندن اون نشون نمیده و وقت زیادی هدر میره.
2. تفریط و افراط :
بعضی از داوطلبان دچار مشکل افراط و تفریط (کمال گرایی) هستند، به اینگونه که داوطلبی تصمیم میگیره که هر روز مطالعه خودش رو از ساعت ۷ شروع کنه و تا آخر شب، ۱۴ ساعت درس بخونه. اما وقتی صبح دیرتر از اون موعد مقرر بیدار میشه، به این نتیجه میرسه که تا آخر شب نمیتونه ۱۴ ساعت مطالعه کنه، در نهایت تصمیم میگیره کل روز رو از مطالعه صرف نظر بکنه و روز بعد با یک شروع بهتر کار خودشو آغاز کنه! و این میشه که ساعت مطالعشو کاهش میده با این کار.
3. درگیر حاشیه شدن :
برخی از داوطلبا انقدر خودشون رو درگیر حواشی و ابزارهای آموزشی-مشاورهای میکنند که اصل موضوع، یعنی کنکور و موفقیت در اون رو تقریباً از یاد میبرن. باید توجه داشت که کلاس، مشاوره و… فقط ابزاری هستن که شما رو به هدفتون که میرسونن. برای مثال چون بقیه با یک مدرس تونستن به درصد بالایی برسن پس شما هم حتماً باید کلاسشون رو ثبت نام کنید. باید دقت داشته باشید که توجه بیش از حد به این مسائل سبب میشه تا شما زمان زیادی رو بیهوده هدر بدید.
4. افکار مخرب و استرسهای بیمورد :
بعضی از دانش آموزا حین درس خوندن مدام به این فکر میکنن که دو ماه دیگه باید چه چیزایی رو خونده باشن یا مثلا اگه به هدف و رتبه و دانشگاه دلخواهشون نرسن چی میشه یا فلان قانون جدید سازمان سنجش اجرا میشه یا نه، اگه اجرا بشه چقدر بدبخت میشم و…
❌ کنکوریای عزیز همه این مسائل باعث میشه شما حین درس خوندن سااااعت ها درگیر این مسائل بشید و تمرکزتون از درس خوندن برداشته بشه و ساعت مطالعه مفیدتون کاهش پیدا کنه!
5. دشمنان وقت ( تلویزیون، موبایل، گیم ها و…) :
این مشکل رو نه تنها دانش آموزان، بلکه افراد دیگه هم دارن. حتماً پیش اومده که گوشی رو دست میگیرید یا پای تلویزیون میشینید و قصد دارید فقط مدت کوتاهی رو صرف اون کنید ولی یکدفعه به خودتون میاین و متوجه میشین که ساعتها گذشته و شما همچنان سرگرم اون هستید. در این حالت ممکنه از اینکه چند ساعت رو هدر دادید استرس بگیرید و بقیه اون روز رو هم تمرکز نداشته باشید.
راهکارهای افزایش ساعت مطالعه
1. مهم ترین اقدام :
بچه ها مهم ترین اقدامی که باید قبل هر راهکاری انجام بدید اینه که یه جدول ۲۴ ساعته برای یک هفته بکشید و کارهایی که در اون هفته انجام میدید رو توش بنویسید.
این جدول به ما کمک میکنه که یک دید کلی به برنامه هفتگیمون پیدا کنیم و بفهمیم چقدر وقت آزاد داشتیم که اصلاً حواسمون بهش نبوده!
حالا نوبت به این میرسه که این اقدامات رو بر اساس ماتریس آیزنهاور اولویت بندی کنیم:
1) کارهای مهم و فوری:
این کارها بیشترین اولویت رو دارن و باید سریع انجام بشن. مثل اینکه شما الان تصادف میکنید و باید سریعاً به اورژانس مراجعه کنید!
۲) کارهای مهم و غیرفوری:
یعنی کارهایی که در زندگی ما نیازن و تاثیر ماندگاری ایجاد میکنن ولی فوری نیستن. مثل کنکور و مطالعه برای کنکور که اگر الان مطالعه نکنیم، به ما صدمه نمیخوره اما در آینده به ضررمون تمام میشه.
۳) کارهای غیرمهم اما فوری:
کارهایی که الان باید انجام بشن ولی مهم نیستن. این کارها رو میشه به دوستانمون بسپریم که به جای ما انجام بدن یا با کار دیگری جا به جاش کنیم. مثل رفتن برای خرید کتاب کنکوری که میتونیم بگیم دوستمون یا وادینمون بخرن.
۴) کارهای غیرمهم و غیرفوری:
یعنی کارهایی که نه مهم هستن و نه فوری و تاثیری روی زندگی امروز و تصمیم فردامون ندارن. مثل چک کردن فضای مجازی.
خب گفتیم که کنکور کار مهم و غیرفوریه، چون تو زندگی ما مهمه ولی الان اتفاق نمیفته و قراره چند ماه اینده برگزار بشه، پس باید براش برنامه ریزی کرد. کارهای مهم و غیرفوری باید ۵۵ درصد وقت مارو به خودشون اختصاص بدن! حالا اگه فرض کنیم ۸ ساعت (استاندارد) بخوابیم، برامون ۱۶ ساعت تایم در دسترس باقی میمونه
حالا 55% از 16 ساعت میشه تقریبا هشت و نیم ساعت .پس باید حداقل هشت ساعت و نیم در روز برای کنکور و کارهای مهم و غیرفوری وقت بذاریم.
حالا کسی که میخواد از فردا شروع کنه به خوندن باید هشت و نیم ساعت بخونه؟؟ نه! باید کم کم شروع کنید به خوندن، مثلاً روز اول دو ساعت درس بخونید و هر روز سعی کنید بیست دقیقه سی دقیقه به این تایم اضافه کنید.
2. استفاده از زمان های مرده :
همه ما در طول شبانه روز تایم هایی رو در اختیار داریم که تو اون تایم ها کار خاصی نداریم که انجام بدیم و صرفاً با گوش کردن به آهنگ یا گذروندن یک مسیر برای رفتن به جایی میگذرونیم ، مثل زمانی که سوار اتوبوس مسیر رفت و برگشت از مدرسه یا کلاس های خصوصی به خونه شدیم که تایم مرده ما حساب میشه ، و ما می تونیم مطالعه لغات فارسی یا مرور یه سری نکات یا استفاده از فلش کارت ها رو داشته باشیم.
3. نه گفتن :
یعنی چی؟ یعنی به یه سری کارها که غیرمهم و غیرفوری هستن ( توی ماتریس آیزنهاور بهتون توضیح دادم ) نه بگیم. ولی این رو هم در نظر داشته باشید که نیازی نیست همیشه نه بگید. چرا؟؟ چون بالاخره یه شخص کنکوری باید یه زمان هایی رو هم تفریح کنه تا اون خستگی خودش رو رفع کنه ولی استراحت و تفریحهای درست باید صورت بگیره. مثل چی؟ دیدار با دوستان یا رفتن به بیرون با خانواده و… یه سری تفریحهای نادرست هم بهتره به کمترین میزان خودش برسه مثل دیدن یه سریال ادامه دار!
4. تنظیم خواب :
خواب مناسب تاثیر و نقش خیلی به سزایی در تمرکز و راندمان یادگیری و انرژی و… داره. اگر در طول روز احساس خستگی و خوابآلودگی میکنید بهتره که خواب خودتون رو تنظیم کنید. خواب درست زمانی اتفاق میفته که توی مناسبترین تایم خودش صورت بگیره که طبق نظر اکثر صاحبنظران، مناسب ترین تایم برای خواب، خواب شبانه است که ذهن میتونه استراحت کنه و فرآیند یادگیری رو تکمیل کنه، دپس سعی کنین زود بخوابین بیدار شین. اگه در بعدازظهر هم احساس خواب آلودگی میکنین بهتره که یک چرت بیست دقیقه الی نیم ساعته داشته باشید تا انرژی خودتونو افزایش بدید. (اما حتماً در نظر داشته باشید که بیشتر از نیم ساعت نخوابید که میتونه باعث افزایش خستگی بشه)
5. استفاده از کرنومتر :
سعی کنید تمام فعالیتهای خودتون رو با کرنومتر ثبت کنید چون این کار باعث میشه تمام تایمهای اتلافی خودتون رو شناسایی کنید و بفهمید که چه چیزهایی باعث کاهش ساعت مفید مطالعه شما میشه. (حتماً این رو در نظر داشته باشید که اگر وسط مطالعه، چیزی حواس شما رو پرت کرد و تمرکزتون رو از روی درس برداشت، حتماً این تایم رو ثبت کنید و بهش رسیدگی کنید) استفاده از کرنومتر باعث میشه سعی کنید که از افکار یا حواشیای که باعث کاهش کیفیت ساعت مطالعه شما میشه دوری کنید!
اگر این مطلب برات مفید بود، خوشحال میشیم با دوستات به اشتراک بذاری.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.