تمرکز ،به آب نیاز دارد!
خیلی وقتها شده که حین درس خواندن، متوجه عدم تمرکز شدیم و دنبال علتهاش گشتیم؛
یکی از این علتها میتونه عدم مصرف آب کافی باشه؛ اما آب چطوری ممکنه روی یادگیری و تمرکزمون اثر بذاره؟
کوچکترین میزان کاهش آب و مایعات در بدن ما، اول روی مغزمون اثر میذاره؛ بطوری که که اگر آب بدن کم بشه، قدرت تمرکز ذهنی هم تحتالشعاع قرار میگیره و به دنبال اون یادگیری، کمرنگ شدن حافظه، فراموشی، بیدقتی و کاهش سطح هوشیاری پدیدار میشه !
حتی 2 تا 3 درصد کاهش دریافت آب هم میتونه تمرکز و توجه ذهنی رو در بدن ما کاهش بده و این کاهش توجه و تمرکز به طور مستقیم روی کاهش یادگیری به خصوص در کودکان، نوجوانان یا دانشجویان در حال تحصیل یا هر فرد دیگری که از حداکثر پتانسیل ذهنی خود برای یادگیری استفاده میکنه، تأثیرگذاره؛ وقتی تشنه هستیم، یعنی میزان آب موجود توی خون کم شده؛ وقتی این اتفاق بیوفته، حجم خون رسانی کمتر میشه و کارایی مغز پایین میاد.
حالا آب خوردن میتونه چه تاثیراتی روی فعالیتهامون بذاره؟
1. افزایش سرعت فعالیت مغز
مغز ما به مقدار مناسبی از هیدراتاسیون برای عملکرد صحیح نیاز داره؛ هیدراتاسیون چیه؟
یعنی تعادل بین مایعات و سایر عناصر بدن اگر این تعادل برقرار باشه، سرعت مغز بیشتر میشه و روی عملکرد ادراکی تاثیر میذاره و یادگیری و یادآوری قوی تر میشه؛ کار کشیدن از مغز بدون اینکه بهش ماده اولیه رو بدیم، مثل راندن ماشین بدون بنزینه! راهکار چیه؟ اینکه صبح که از خواب بیدار میشیم، یک لیوان آب بنوشیم (بدن در حین خواب هم آب از دست میده، چون با تنفس رطوبت بدن کم میشه) – یا یه بطری همیشه کنار دستمون باشه تا آب خوردن رو فراموش نکنیم.
2. بهبود حافظه
کمبود آب باعث کاهش چابکی شناختی مغز میشه چرا؟ چون تقریبا 80 % بافت مغزی از آب تشکیل شده و طبق مطالعات، کمبود آب باعث کاهش کارایی حافظه کوتاه مدت و آسیب به قدرت تمرکز میشه
3. تفکر واضح تر
زمانی که آب نمیخوریم، مغز مجبور میشه سخت تر از شرایط عادی کار کنه و طبق آزمایشی که انجام شد، افرادی که سر جلسه امتحان با خودشون آب بردن، عملکرد بهتری از بقیه افراد داشتن!
4. بهبود مهارت حل مسئله
داشتن آب کافی در بدن برای افرادی که سعی در حل مسئله دارن، ضروریه! در یک آزمایش خاص، دو بازیکن شطرنج شرکت داشتند: یک پسربچهی ۱۳ ساله و یک بازیکن حرفهای شطرنج.
به پسربچه آب کافی نوشانده شده بود در حالی که شطرنج باز بزرگسال در تمام طول مسابقه، در شرایط سونای یک نفره قرار داشت. جالبه بدونید که پسربچه، برندهی مسابقه بود!
5. بهبود زمان واکنش
تامین آب کافی برای بدن به مغز فرد کمک میکند تا سریعتر واکنش نشون بده آنهایی که قبل از شروع فعالیتهای ذهنی، آب کافی نوشیده بودند نسبت به افرادی که آب ننوشیده بودند، سرعت عملشان ۱۴ درصد بیشتر بوده است. پس اگر احساس میکنین تمرکز و سرعت عملتان چندان خوب نیست، یک لیوان آب بنوشید تا مغزتان در عرض چند ثانیه به عملکرد نرمال خودش برگرده
6. توازن خلق و خو و احساسات
دو عامل اصلی هستن که بر خلق و خوی ما اثر میذارن : انرژی و انگیزه ؛ نوشیدن آب کافی این امکان رو میده که با انگیزه و با انرژی بمونیم ! با نوشیدن آب از شر سموم و سلولهای مرده خلاص میشیم، بعلاوه باعث شروع مجدد فرایندهای ذهنی میشه؛ پس یکی از بهترین راه ها برای کاهش استرس و اضطراب ، آب خوردنه دوست من 🙂
پس در روز چقدر باید آب بخوریم ؟
بدن در شرایط عادی به حداقل ۸ لیوان آب در روز نیاز داره که این نیاز با توجه به شرایط محیطی و جسمی، میتونه بیشتر هم باشه.
چرا ۸ لیوان ؟
چون اگر فرد بطور متوسط حدود ۲-۳ لیوان آب از طریق تنفس، ۱ لیوان از طریق تعریق، ۳-۴ لیوان هم از طریق ادرار دفع کنه، بدن به حدود ۸ لیوان آب نیاز پیدا میکنه تا آب از دست رفته رو جبران کنه!
نکته مهم : اگر خیلی بیشتر از مقدار مورد نیاز آب بخوریم، تعادل سدیم در بدن از بین میره و حتی میتونه منجر به مشکلات گوارشی بشه؛ باید حواسمون به این مورد هم باشه!
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.