میخونم ولی حس میکنم بلد نیستم
همونطور که میدونید موضوع این مقاله ما اینه : حس میکنم بلد نیستم! حالا یه چند تا سوال میپرسم ببینم جوابتون بهشون چیه.
1) وقتی درس میخونید یهو مکث میکنید و احساس میکنید یه چیزی رو از قلم انداختید و باید برگردید عقب و از اول بخونید؟ (به عنوانی چندین بار اون پاراگراف رو تکرار میکنید)
2) یا مثلاً وقتی اون درس رو تموم کردید، یهو احساس میکنید بلد نیستید و فراموش کردید و باز برای جلسه بعد هم میاید اون درس رو از اول میخونید، آره؟
اگه جوابتون به این سوالها بله هست حتما تا انتهای این مقاله با ما همراه باش!
بلد نیستن؟ یا حس کاذب بلد نبودن در اثر وسواس مطالعاتی یا کمال گرایی و…؟ مسئله این است. اولاً اینو بگم که هیچوقت حرفای من یا هر سایت دیگه رو بدون شخصی سازی با توجه به شرایط خودتون، معیار و ملاک ندونید. مثلا اگه من میگم زیاد میخونی پس وسواس داری، شما باید خودت بری بررسی کنی که آیا واقعاً لازم بوده بیشتر بخونی چون مطالب سنگین بوده و زمان زیادی برده یا اینکه حجم مطالب بالا بوده و زیاد خوندن نیاز داشته… بعد بیای ببینی من چه راه حلی دادم بهتون و اگه متناسب با شرایط خودتون هست، بکار بگیرید!
این مشکل میتونه مربوط به وسواس مطالعاتی هم باشه که پیشنهاد میکنم مقاله امون درباره همینموضوع رو توی سایت مطالعه کنی.
حس کاذب چیه؟
توی این حس کاذب میتونه عواملی مثل وسواس مطالعاتی و کمال گرایی و… تأثیر گذار باشه. به این صورته که شما یک مطلب رو میخونید، تست هاش رو چند ساعت بعد یا یک روز بعد میزنید و اکثر جواب ها درسته، یه مرور کوتاه هم میکنید اما باز نگران اون مبحث هستید و میرید دوباره از اول شروع میکنید به خوندن و تست زدن و…
این یک مثال برای وسواس و نگرانی بی دلیل هست. زمانی که شما خوندید تست زدید و نتیجه خوب بوده دیگه نیاری نیست دوباره همون مطلب رو از اول بخونید و انرژیتون رو هدر بدید یا نیازی نیست یک پاراگراف یک جمله یا یک موضوع رو در همون زمان بارها و بارها تکرار کنید و فقط تایم بسوزونید.
تکرار و مرور کردن مادر یادگیری هست اما باید به شیوه درست و در زمان های مختلف انجام بشه تا در ذهن شما تثبیت بشه.
مثال:
امروز یک مبحث از درس روانشناسی رو مطالعه میکنید، فردا تست همین درس رو میزنید و یه مرور خیلی کوتاه در حد نگاه کردن کلی به سر تیترهای درس و خوندن خلاصه وار نکات مهم انجام میدید. مثلا خوندن مبحث یا درس جدید روانشناسی میفته دو سه روز دیگه. توصیه من اینه که قبل از شروع درس جدید پنج دقیقه دوباره یک نگاه به سر تیتر های درس قبل بندازید و نکات مهم یا خلاصه اون رو مطالعه کنید.
این بهترین نوع تکرار هست که شما هربار از درسهای قبل یه خلاصه تو ذهنتون بیارید و یادآوری کوتاهی داشته باشید.
تکرار اشتباه چیه؟
اینکه دانش آموز میخواد یک درس از کتاب تاریخ مطالعه کنه و میاد یک پاراگراف رو میخونه و از روی استرس اینکه خوب یاد نمیگیرم، سخته کلماتش و…. ده بار هر پاراگراف رو با خودش تکرار میکنه و فکر میکنه کاره درستی انجام میده! در حالی که روش کاملاً اشتباهی هست، چرا چون خیلی زمانبره، انرژی زیاده میبره، موثر نیست در بلند مدت و خب این یعنی تلاش بی فایده… تا زمانی که میتونید هوشمندانه تلاش کنید با کمترین زحمت و صرف کمترین انرژی هیچوقت تلاش های زیاد و غیرمنطقی رو انتخاب نکنید!
حرف از تکرار اشتباه شد، میخوام یه داستان واقعی درباره این حس کردنا و بلد نبودنا بگم تا ببینید عاقبتش چیه
یادمه اواسط آذر ماه بود که با دوستم شروع کردیم به درس خوندن برای کنکور. یک ماه گذشت و از دوستم خبر گرفتم که ببینم کجاست و چقدر خونده، وقتی ازش پرسیدم، گفت هنوز درس دومم و حس میکنم هیچی بلد نیستم. دقیقا یادمه امتحانات نوبت اول که تموم شد باز گفت هیچی بلد نیستم و میخوام از اول شروع کنم به خوندن. برنامشو که دیدم همه درسا رو از صفر نوشته بود که مطالعه کنه باهاش ارتباطم رو بیشتر کردم و دیدم که هر درسی که میخونه همش بهم میگه حس میکنم بلد نیستم و فراموش کردم و به زور راضیش میکردم بره درس دوم رو بخونه. ولی وسطش میگفت درس اول رو فراموش کردم و باز دوباره میرفت از اول میخوند! خلاصه گذشت و شد فروردین. اون زمان من تقریباً ۶۰ ۷۰ درصد مطالب رو خونده بودم ولی وقتی رفتم ازش پرسیدم تو کجایی؟؟ گفت ببین! من دیگه میخوام کاملا جدی درس بخونم و پایه رو قوی شروع کنم و ادامه بدم. :/همه این روزا گذشت و کنکور دادیم و نتایج که اومد دیدم همه درسا رو پنج و شش درصد بیشتر نزده ازش پرسیدم چرا این درصدا؟؟؟ گفت فقط درس یک و دو رو وقت کرده بودم بخونم.
عاقبت این قضیه رو دیدید؟؟ از آذر تا تیر اون همه وقت بود ولی این دوست ما تا روز کنکور فقط دو سه درس خونده بود از هر کتاب! میدونی نکته ی جالب این داستان چیه ؟
من تا فروردین ۶۰ ۷۰ درصد مطالب رو خونده بودم ولی از همون فروردین کرونا گرفتم و این بیماری روی چند تا بیماری زمینهای دیگه که داشتم تاثیر گذاشت و من رو زمین انداخت! تا وسط خرداد من مریض بودم و افتاده بودم تو خونه (البته روزی یک الی دو ساعت به زور درس میخوندم تو این مدت مریضی و بعضی وقتا هم هیچی نمیتونستم بخونم) و از وسط خرداد که حالم بهتر شد تا موقع کنکور که تقریباً سه هفته بیشتر نمونده بود اومدم اون ۶۰ ۷۰ درصد رو مقداری مرور و جمع بندی کردم و کنکور دادم و الان هم رشته مشاورهی فرهنگیان درس میخونم
دیدید؟؟ من سه ماه از درس دور بودم و با مرور تونستم به چیزی که میخوام برسم.
چاره چیه؟
1) تایم هر درس رو مشخص کنید :
یعنی برای هر درس دقیق مشخص کنید که چند درس یا چند صفحه رو باید توی چند ساعت بخونم.
2) به خودتون تعهد بدید :
حتماً به خودتون تعهد بدید که وقتی یک پاراگراف رو خوندید دوباره اونو چند بار نخونید یا وقتی یک درسی رو تموم کردید، چند روز بعدش دوباره برنگردید و از اول نخونید.
3) تکرار و مرور درست داشته باشید :
یادتونه بالا اومدم تکرار درست و اشتباه رو با مثال توضیح دادم؟ دوباره برگرد و اون قسمت رو بخون.
4) تعداد بارهای مرور رو در هفته بیشتر کنید :
این کار باعث میشه که شما از بابت مرور خیالتون راحت باشه و بدونید که چند بار مرور کردید ولی حواستون باشه باز بعد مرور نیاید بگید حس میکنم دوباره فراموش کردم.
5) به خودتون اعتماد داشته داشته باشید و این ترس بزرگ رو کنار بذارید :
بچه ها تا وقتی شما به خودتون و مطالعهتون اعتماد نداشته باشید و همش ترس ناقص خوندن داشته باشید، همیشه این قضیه همراهتونه و به عاقبت اون دوست من دچار میشید.
6) خلاصه نویسی کنید :
عزیزای دلم به جای اینکه برای مرور برید دوباره کتاب رو از اول بخونید، از یک خلاصه نویسی که خودتون انجام دادید یا خلاصه های اساتید و کتاب ها و… استفاده کنید.
این رو هم بدونید که یاد نگرفتن زمانی هست که شما کاملا با درس غریبهاید و یا از یک سری مسائلش سر در نمیارید که خب با تدریسهای مختلف و کتابهای آموزشی که توضیحات کامل و جامعی دارند مشکلتون رفع میشه. بنابراین وسواس بیخود بخرج ندید!
تلاشهای لازم رو انجام بدید و خیالتون راحت باشه که قرار نیست فراموش بشه چون داشتن یه برنامه ریزی اصولی و یه برنامه مروری اصولی میتونه به شدت عالی باشه!
تا اینجا اومدم تو رو با این معضل آشنا کردم و عاقبتش رو هم بهت نشون دادم و چند تا راهکار هم بهت گفتم. اگر این مقاله کمکت کرد برای دوستاتم بفرست.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.